Ressam olarak hemşerilerin gönüllerden taht kuran Fesih ÖZYURT.

Ressam olarak hemşerilerin gönüllerden taht kuran Fesih ÖZYURT.

Resim sanatı; tanım olarak herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan ve günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniği olarak açıklanmaktadır.

Değerli sanatseverler;

Şahsım olarak sanata çok değer veririm, özellikle resim sanatına… Biraz resim sanatından bahsetmek isterim. Resim sanatı; tanım olarak herhangi bir yüzey üzerine çizgi ve renklerle yapılan ve günümüzde kavramsal bir boyutta ele alınması açısından hemen her tür malzemenin kullanılabildiği bir anlatım tekniği olarak açıklanmaktadır. Resim de duygu, düşünce, hayal ve gerçeklerin çizilmeden, okuyucuya ulaşamayacağı gibi çizmeden bir objenin, kütlenin, görüntünün aktarılamayacağı da aşikârdır. Ressamlar, hayallerini, gözlemlerini şekiller ve formlarla oluştururlar. Tek amaçları; sanatın görsel yaratıda, ana kullanım unsuru olan özlem, duygu ve düşüncelerin, belirli estetik kurallar çerçevesinde, iki boyutlu bir düzlem üzerine yansıtılması ve renklerle, zihinsel eylemin ifadesidir. Ressamların tek amacı; yaptığı eserlerde kendi zevkini duygu ve düşüncelerini aşılamaları ve izleyicilerine aktarmalarıdır.

Bugünkü, konuğum kendisine çok değer verdiğim, dostum, hemşerim, saygı ve sevgisi ile toplumda yer edinmiş değerli kardeşim ve icra ettiği sanatı ile hep ön de olan Fesih ÖZYURT Beyle yaptığım söyleşi ile sizleri baş başa bırakıyorum.

Merhaba Fesih Hocam!

Sayın hocam: Fesih ÖZYURT Kimdir? Bize kendinizi tanıtır mısınız?

CEVAP : 1962 yılında Erzurum ili Hınıs ilçesinde Dünyaya geldim. İlkokulu doğup büyüdüğüm ilçede Devletin açmış olduğu yatılı bölge okulunda tamamladım. Orta ve yüksek tahsilimi Erzurum’da tamamladım. Evliyim 6 çocuk babasıyım, 2014 yılında bir kamu kurumundan emekli oldum. Erzurum’da ikamet etmekteyim.

Hocam resim sanatı size göre ne anlam ifade ediyor?

CEVAP: Resim sanatı bir insanın duygu ve düşüncelerini, varlıkların dünyadaki görüntülerini kalemle, fırça boya gibi malzemelerle kâğıt veya bez parçaları üzerine yansıtarak görsel olarak topluma vermesi gereken mesajdır. Burada Sanatı sevdirmek ve kitlelere ulaştırmak, bu haz ve duygu, yaşama hazzı ve heyecanı mutluluğu büyük anlam ifade ediyor düşüncesindeyim.

Resim yapmaya ne zaman başladınız? Sizi resim yapma sanatına yönlendiren sebep nedir?

CEVAP : Resim yapmaya orta okul ve lise yıllarında yıl olarak 1978-1980 dönemleri içerisinde okullarda liseler arası yapılan resim yarışmalarında dereceler almam ve valilikçe, bakanlıkça almış olduğum ödüller beni resim hayatına teşvik etmiş oldu. Resim yapmaya teşvik eden toplumsal bazı olaylar oldu, halkımızın yaşadığı yoksullukları, sel felaketi, deprem, işsizlik, savaş gibi mağduriyetleri gördükçe bilinçaltımda resim yaparak nasıl gündem oluşturup, bir birey olarak üzerime düşen vatandaşlık görevimi yerine getirebilir miyim duygu ve düşüncesiyle resim hayatına başlamış oldum.

Resimlerinizin konusunu seçerken, faydalandığınız veriler nelerdir? Ekseri hangi temalarla çalışıyorsunuz neden, bu temalar hakkında eklemek istediğiniz bir fikriniz var mı?

CEVAP : Resimlerimin konusunu seçerken, daha ziyade tabiattaki güzellikleri ve bu güzelliklerin tahrip olmaması kirletilmemesi harap olmaması noktasında çok hassas bir düşüncedeyim. Toplumsal olaylardaki sıkıntıları, savaş gibi toplumsal yıkımları bunların neticesi yaşanan mağduriyetleri tuvale yansıtarak toplumu bilinçlendirmeyi kendime görev bilerek konuları seçiyorum.

Resimlerde temaya mutlaka dikkat edilmelidir. Vatandaş gittiği resim sergisinde kendini bulabilmesi, toplumsal yaralara parmak basacak mesaj içerikli resimleri dile getirmek her sanatçıya düşen bir görev olmalıdır.

Ne tür resimler yapıyorsunuz? Felsefi olarak temanız nedir?

CEVAP : Resimlerim genellikle natürmort ( Cansız doğa resimleri ) peyzaj ( Manzara resimleri ) portre çalışmaları, soyut çalışmalar, figür ( İnsan ve Hayvan tasvirleri ) ile yaşadığımız toplumun yaşam tarzını sıkıntıları işleyen konulardan ibarettir.

Felsefi olarak resimlerdeki temamız tamamen insana ait duygu ve düşüncelerin ortaya çıkması, insanın kendini keşfetme eylemi, kabiliyetinin ortaya çıkması, toplumuna yaptığı eserler ile bilinç ve şuur aşılaması, birlik ve beraberliği pekiştirecek adımlar atmasına ön ayak olmalıdır.

Türkiye’de sizin seçtiğiniz resim sanat temanızdaki sanat eserlerinden hedefiniz nedir ve bu hedefe ulaşabilme amacınız var mı ve ulaşabildiniz mi?

CEVAP : Benim seçtiğim resim sanat temamda yapılan sanat eserlerindeki tek hedefim gençlerimize ve hatta toplumun tüm katmanlarına, yaşına bakmadan resim sanatını büyük kitlelere ulaştırmak, teşvik etmek, sevdirmek, boş zamanlarında mutlaka herhangi bir sanat dalı ile uğraşmalarını ve ayrıca kendilerine öz güveni olan bireyler ve toplumlar yetişmesini teşvik etmektir. Toplumumuzda tüm sanat dalları istenilen düzeyde destek görmemektedir. Özellikle toplumumuzun bir kesimi sanatın tüm dallarına ilgisiz ve alakasız bir durumdadır. Bu sanattan uzak ve kafalarında bazı olumsuz düşünceleri olan insanımızı mutlaka gecemizi gündüzümüze katarak onları eğitmeli, bilgilendirmeli ve mutlaka sanatla ilgilenmeye kazandırmalıyız. Bu hedefe ulaşmak için çok çalışmalı ve çok yorulmalıyız. Bu mücadelemiz karşısında gördük ki halkımızın yavaş yavaş sanatın tüm dallarına ilgi ve alaka göstermelerine şahit olduğumdan dolayı, bu hedefe ulaştığımıza inanıyorum. Bu ilgi ve alakadan memnun olmaktayız.

Siz kullandığınız malzemeleri çeşitlerine göre nasıl şekillendiriyorsunuz? Size özel bir çalışma var mı?

CEVAP : Kullandığımız malzemeler genellikle kara kalem resim çalışmaları, boyalar ; sentetik, su bazlı, akrilik, guaj, yağlı boyalar, kuru pastel, fırçalar bazen gazlı ve mürekkepli kalemler, resim sehpası (şövale) palet, tuval gibi malzemeler ile çalışıyoruz.

Ben genellikle eserlerimi yağlı boya kullanarak yapmaya gayret ediyorum. Çalışmalarımı özellikle üniversite öğrencileri ile birlikte onlara destek ve yardımcı olma düşüncesi ile resim atölyelerinde çalışma ortamını sağlıyoruz. Bu konuda halk eğitim merkezlerinin ve gençlik merkezlerinin yer temini noktasında yardımlarını görmekteyiz.

Sanatınızı icra ederken karakter oluşturmak için çok detaylı bir çalışma yapmanız gerekiyor mu?

CEVAP : Resim sanatını icra ederken karakter oluşturmak için çok detaylı bir çalışma yapmamız gerekiyor elbette. Bu ortamı hazırlamak çok önemli… Günler öncesinden yapmaya çalışacağımız eserlerin hayalini kurarak ortamı ve karakteri oluşturduktan sonra resmin ana temasına geçilmiş oluyor.

Etkilendiğiniz veya örnek aldığınız Türk veya yabancı sanatçılar var mı? Varsa bunlar kimlerdir bizlerle paylaşır mısınız?

CEVAP : Resim sanatında elbette etkilendiğimiz ve ilham aldığımız Dünyaca bilinen ve tanınan Ressamların eserlerinden esinlenerek kendimize örnek aldığımız sanatçılar vardır.

Yabancı ressamlar; Van Gogh, Thomas Kinkade, Salvador Dali, Bob Ross, Leonardo Da Vinci.

Osmanlı dönemi ressamlar; Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet paşa, Hoca Ali Rıza Bey.

Cumhuriyet dönemi ressamları; Abidin Dino, Murat Ersin, Nihat Kürkçüoğlu, Sema Peyman, Ayşe Serim, Memik Kibarkaya. 


Fesih ÖZYURT

Ressam

.............................(Devamı 2 nci bölümde)

Çiğli Güncel  

Admin
Admin
EDITOR
Profili

L?tfen yorum yap?n?z. Mail adresiniz g?r?nmeyecektir. * alanlar gereklidir.


  • Zeyneppppp +1
    23.Ekim.2021, 16:59

    Fesih Bey'e yapmış olduğu sanattan ötürü minnettarız. Günümüz teknolojinde, sanattan yoksun olmaya yüz tutmuş milletimizin hem göz zevkine, hemde ruhuna dokunduğu için teşekküru borç bilirim.Elinize,emeğinize sağlık.Hep varolun.Siz değerli medya gurubuna da sanata ve sanatçıya vermiş olduğunuz kıymetten dolayı teşekkür ederiz...

  • Fesih özyurt 0
    23.Ekim.2021, 16:36

    Bu güzel röportajı ,yapma imkanı bana veren,değerli gazetici,sanat dostu,Burhan Kaya Hocamıza teşekkür ederim...