5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 90. yıl dönümünden anlamlı ve önemli bir ziyaret.
Ege Bölgesi’nde görev yapan kadın muhtarlar, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 90. yıl dönümünde Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın muhtarı Gül Esin'in Nazilli’deki kabrini ziyaret etti.
İzmir/Çiğli İzkent Mahalle Muhtarı Hatice KARAAĞAÇLİGİL ve Denizli’de görev yapan kadın muhtarlardan bazıları, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 90. yıl dönümünde Nazilli’de bir araya geldi.
Belediye Nikâh Salonu’nda yapılan toplantıda, Ege Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Konak ilçesinin Sümer Mahallesi Muhtarı Ayşe Taylan, konuşma yaptı.
Taylan, kadınların özgürlüğü ve hayatın her alanında var oluşlarının yolunu açtığı için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e minnet ve şükran duyduğunu söyledi.
Siyasi parti temsilcilerine seslenen Taylan, kadınlara eşit temsil hakkı getiren düzenlemenin hayata geçirilmesini talep etti.
Nazilli Kaymakamı Huriye Küpeli Kan’ı ziyaret eden kadın muhtarlar ardından Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın muhtarı Gül Esin'in kabrine çiçek bıraktı.
Katılım Sağlayan Muhtarlar
Ege Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Konak ilçesinin Sümer Mahallesi Muhtarı Ayşe Taylan,
Türkiye Muhtarlar Genel Federasyon Yardımcısı ve Antakya ilçesinin Zenginler Mahallesi Muhtarı Mahmut Gülcü,
Muğla Muhtarlar Federasyon Başkanı Kadir Gümüş,
İzmir ve İlçeleri Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Konak ilçesinin Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Gülay Pekcan,
Denizli ve İzmirli kadın muhtarlar ile Nazilli Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Karaburun ve Nazillili kadın muhtarlar katıldı.
Kaynak : Nazili Havadis/Günay PAPUŞÇU
.....
Gül Esin (ÜBBÜL) (1901-1990) Kim?Çine Karpuzlu Nahiye merkezi olan Demircidere Köyünde seçimler 6 Kasım 1933 günü yapılmış ve köyde seçme ve seçilme hakkına sahip bütün kadın ve erkeklerin katılımıyla köy derneği cumhuriyet meydanında toplanan 500’e yakın kişi oylarını kullanmışlardır. Seçimlere sekiz muhtar adayı katılmıştır. Sekiz kişi içerisinde tek kadın aday Gül Hanım’dır. 11 Aralık 1933'te Halkevi Gazetesinde, 'Büyük inkılabın ilk kadın muhtarı, vazifen kutlu ve mutlu olsun' manşetiyle haber oldu. Türkiye’de ilk kadın muhtarın Aydın’ın Çine İlçesinde seçilmesi, kentin tek yerel gazetesi olan Ant’ta büyük bir coşku ve gururla halka ilan edilmiştir.
Aydın’ın Çine Kazasının Demircidere Bucağına (sonra Karpuzlu İlçesi) gitmiş ve burada evlenerek Çine’ye yerleşmiştir. Erkek kardeşinin 1933 doğumlu “Cumhuriye Şeref” adlı kızını evlat edinmiştir. Gül Hanım’ın seçildiği tarihlerde okuma ve yazmayı bilmesi onun ya kendi çabasıyla ya da ilk mektebi bitirmiş olduğu şeklinde değerlendirilebilir. Dönemin basını ve yakınlarının anlatımıyla Gül Hanım Cumhuriyet devrimlerine sıkı sıkıya bağlı, Cumhuriyetin kadına verdiği yeni konumu büyük bir özgüvenle yerine getiren biri olarak aile ve çevresi tarafından saygın bir kadın olmuştur.
Gül Hanım 1935 yılında manifaturacılık yapan Mustafa Übbül ile tanışarak evlenmiştir.1970 yılında taşındığı Nazilli’de Yıldıztepe mahallesinde 20 yıl yaşadı. 1990 yılında Nazilli’de vefat etmiştir. Gül Esin’in kabri Nazilli ilçesinin Eğriboyun Mezarlığı’ndadır.