Tarihçe
Eski tarihlerde, ilçenin genel olarak baraklık ve sazlıklardan oluşması ve denize yakınlığı nedeniyle yeşil alanlara çok çiğ düşmesinden dolayı, ilk yerleşenler tarafından buraya 'ÇİĞLİ' adı verildiği bilinmektedir.
İzmir Körfezi'nin kuzeyinde, eski Gediz yatağının oluşturduğu ovada kurulmuş olan Çiğli ilçesinin yüzölçümü 130 km2, Rakım : 1 - 50 m.'dir. Kuzeyinde Menemen, güneybatısında İzmir Körfezi, doğusunda Karşıyaka bulunmaktadır. İlçenin denizden yüksekliği 1-150 m. arasındadır. Yörenin genelde bataklık ve sazlık olması ve yeşil alanlara çok çiğ düşmesinden dolayı, ilk yerleşenler tarafından buraya "Çiğli" adının verildiği söylencelerde dile getirilmektedir. Çiğli'de ilk yerleşimin, 19. yüzyılın sonlarına doğru, Balkanlardan göç eden soydaşlarımız tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Kurtuluş Savaşı öncesinde İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini müteakiben, bir kısım yerli halk burayı daha güvenli bularak yerleşmiştir.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ve daha sonra yapılan mübadeleler çerçevesinde Batı Trakya'dan gelen soydaşlarımızın yerleştirilmesiyle ilk etapta köy olarak kurulmuş, 1956 yılında belediye statüsü aldıktan sonra, 1966 yılında meydana gelen Varto ve Hınıs depremleri sonucunda evsiz kalan aileler bugünkü Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinin bulunduğu alanlara yerleştirilmiş, bu süreç daha sonra doğu ve güneydoğu bölgelerinden gelen vatandaşlarımızın Büyükçiğli, Küçükçiğli ve Balatçık mahallelerine iskân edilmeleri ile devam etmiş.., 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi'nin 34 No'lu kararıyla İzmir Belediyesi sınırları kapsamına alınmıştır. Büyükşehir Belediyeleri Teşkilatlanması ile ilgili 3030 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Karşıyaka Belediyesi'ne bağlandıktan sonra, 1992 yılında İlçe statüsünü kazanıncaya kadar adı geçen belediyenin şubesi olarak varlığını sürdürmüştür. 27.05.1992 tarih ve 3806 sayılı yasa ile Çiğli adı altında 10 mahalle Metropol olarak değerlendirildikten sonra, Sasalı Beldesi ve Kaklıç Köyü de dâhil edilerek bugünkü ilçe sınırları oluşturulmuştur.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 08/11/2004 tarih ve 05.174/10 sayılı kararı ile Kaklıç Köyü köy tüzel kişiliği sona ererek mahalle statüsüne geçmiştir. Çiğli de 26 mahalle mevcuttur.
Büyükşehir Belediyesi sınırları içeresinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında 06/03/2008 tarih ve 5747 sayılı kanunun katılma,bağlanma,sınır dışına çıkarılma ve isim değişikliği başlıklı 2.maddesi gereğince Sasalı ve Harmandalı ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılarak Çiğli Belediyesine bağlanmış, Harmandalı Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve İnönü Mahallesi de İlçemize bağlanmıştır.
Ahmet Efendi Mahallesi İlimiz Menemen İlçesine bağlı iken, 12/11/2010 tarih ve 2010/777 sayılı karar ile İlçemize bağlanmıştır.
Kültür
İlçe'de yaşayan yerli halk genelde göçmen ve Balıkesir'den gelerek ilçe'ye yerleşen insanlardan oluşmaktadır. Düğün törenleri ve adetleri genellikle Göçmen ve Balıkesir yöresi adetleriyle örtüşmektedir. Yaşayan Halk Akdeniz toplumuna özgü bitkisel gıdaları tercih etse de özellikle göçmen yemekleri oldukça revaçtadır.
Bunun yanı sıra Mardin, Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa, Bitlis, Bingöl, Erzurum, Muş, Varto, Hınıs ve çevre ilçelerden göç eden insanlar genellikle Güzeltepe ve Şirintepe mahallerine yerleşmişlerdir. Sonradan gelen bu insanlar kendi kültürlerini korumaya ve sürdürmeye devam etmişlerdir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin adetlerini sürdürmektedirler. Yemek kültürüde yine Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesine özgü yemeklerden oluşmaktadır.
DOĞAL YAŞAM PARKI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA)'ya üyelik başvurusunda bulundu. Parka yurtdışından da destekler gelmeye başladı. Doğal Yaşam Parkı'nda ziyaretçilerin, hayvanları kendi doğal ortamlarında rahatça izleyebilmeleri için gezinti bantları, gözetleme kuleleri yapıldı. Parkın giriş kısmında, içinde çok sayıda su kuşunun yaşayacağı 8.450 metrekare büyüklüğünde gölet de oluşturuldu. Çocukların ata binebileceği manej, ahırlar ve kümes bölümlerinin bulunduğu oyun alanları inşa edildi. Ziyaretçilerle hayvanların aralarında kafes, tel gibi yapay görsel ayıraçlar da bulunmuyor. Bu ayıraçların yerine, doğaya uygun bir şekilde su ve hendek gibi doğal engelleyiciler kullanıldı. Doğal Yaşam Parkı kapsamında ayrıca, hayvan mutfağı, yem ambarı, atölye, yemekhane, karantina, eğitim-konferans ve sergi salonu ile giriş binası, 500 araçlık otopark yapıldı.
İzmir Doğal Yaşam Parkı İlçemizde 30.11.2008 tarihinde açılmış olup, İlçemiz Sasalı Karayolunun güneyinde Ahmet PİRİŞTİNA Caddesi ile Gediz Nehrinin eski kollarının biri arasında 425 dönümlük alanı kapsayan alanda açılmıştır. İzmir Doğal Yaşam Parkında 120'den fazla türden 1200'ü aşkın hayvanı bünyesinde barındırmaktadır. İzmir Doğal Yaşam Parkında farklı statüde toplam 80 personel görev yapmaktadır.
Doğal Yaşam Parkına Ulaşım
İzmir Doğal Yaşam Parkı'na Karşıyaka Vapur İskelesi'nden kalkan 777 numaralı otobüsler ile ulaşabilirsiniz.. Ziyaretçilerimiz, parka özel araçlarıyla ulaşmaları durumunda giriş alanında yer alan otoparktan ücretsiz yararlanabilir. İzmir Doğal Yaşam Parkı ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.izmirdogalyasamparki.org.tr/
İLÇE YÖNETİMİ :
Çiğli Kaymakamı Adnan ÇAKIROĞLU
2.Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Erdoğan GÜR
Çiğli Belediye Başkanı Utku GÜMRÜKÇÜ
Katip Çelebi Üniversitesi Prof.Dr.Saffet KÖSE
İlçe Jandarma Komutanı J. Kıdemli Başçavuş Nazmi DİNÇER
İlçe Emniyet Müdürü Sefer ŞAHİN
İktidar Partisi İlçe Başkanı (AK Parti) Sedat KARATEKİN
Ana Muhalefet Partisi İlçe Başkanı (CHP) Mert ÖZCAN
T.B.M.M.' de Grb. Bulunan Siyasi Parti (MHP) Barış İÇEN
T.B.M.M.' de Grb. Bulunan Siyasi Parti (İYİ Parti) Özgür DOĞAN
Bölge Eğitim Hastanesi Başhekimi İlker KIZILOĞLU
İlçe Müftüsü Fetüllah UYDAŞ
İlçe Yazı İşleri Müdürü Arife KELEŞ
İlçe Nüfus Müdürü Gülsade SEZGİN
İlçe Mal Müdürü Şaban Ercan KARAÇAM
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut UĞURLU
Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mustafa YAKAR
Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Nedim KÖKSAL
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sinem ÖRSÇÜ KEMERLİ
SYDV Müdürü Kezban ŞAHİN AYDEMİR
İlçe Seçim Müdürü Mecit KELLECİ
İlçe Tapu Sicil Müdürü Murat YİĞİT
Çiğli Vergi Dairesi Müdürü Ramazan YILDIRIM
Çiğli Çocuk Destek Merkezi Müdürü Sevgi BAY
Çiğli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Serpil AKÇAY
Çiğli PTT Merkez Müdür V. Cafer ARSLAN
İŞKUR Çiğli Şube Müdürü Funda ÖZSAN
Karşıyaka Denetimli Serbestlik Müdürü Orhan KAYKAÇ