Ressam olarak hemşerilerin gönüllerden taht kuran Fesih ÖZYURT 2

Ressam olarak hemşerilerin gönüllerden taht kuran Fesih ÖZYURT 2

Yaptığımız eserlerin başarılı olabilmesi için olmazsa olmaz koşul eseri yaparken mutlaka kaliteye çok önem verilmelidir.

Yaptığınız eserlerin başarılı olabilmesi için, sizce olmazsa olmaz koşul ne olmalıdır?

CEVAP : Yaptığımız eserlerin başarılı olabilmesi için olmazsa olmaz koşul eseri yaparken mutlaka kaliteye çok önem verilmelidir. Kaliteli malzeme önemli bir yer almaktadır. Asla maddiyat düşünülmemelidir. Eser sadece bu güne değil hem bu gün için hem yüzyıllarca yaşadığı coğrafyanın, insanlığın hizmetine sunabilmeli ve mesaj verici konular işlenmelidir.

Eserlerde özgün bir anlatım dili, estetik bakış açısı olmalıdır. Sanatçı yaşadığı ülkesinin ve de dünya kültürüne katkıda bulunacak, çağın insanına hitap edebilecek eserler ile ürün verirse bu çalışmalar başarılı bir sonuca götürebilir diye düşünüyorum. Yapacağımız eserde vazgeçilmez tek koşul bu olmalıdır düşüncesindeyim.

Sayın Fesih Hocam; Sizce resim sanatından en önemli özellik ne olmalı ve bu özelliklerde ki kastınız nedir?

CEVAP : Resim sanatında en önemli özellik sanatçının duygu ve düşüncelerini, kendi iç dünyasını veya bir görüntüyü çizgi, hareket, renk ve tonlarla ister kağıda çizerken veya tuvale, duvara, ağaca…

Taslak hazırlarken konu seçiminde çok seçici olmalı kaliteden ödün vermemeli, eseri hazırlarken maddi menfaat sağlama düşüncesine girmemeli, kitlelere olumlu ve yapıcı, birleştirici mesajlar verecek eserleri oluşturarak hizmet edebilmeli. Bu çalışma metodu resim sanatında önemli bir yol haritasıdır.

Resimle ilgilenen bir sanatçının topluma mesajı birlik, beraberlik, kardeşlik üzerine inşa olunacak eserlere imza atmasıdır.

 Resim sanatı öğrenilecek bir şey mi? Yoksa yetenekten doğan bir meslek mi?

CEVAP : Resim sanatı eğitimle, Devletimizin Halk Eğitim kursları, Gençlik merkezlerindeki kurslar veya belediyelerin açtığı kurslar yardımıyla sıfırdan başlanarak, mutlaka azim ve kararlılıkla kendimize güvenerek, planlı ve programlı çalışarak öğrenebileceğimiz ve başarabileceğimiz bir sanat dalıdır.

Halk arasında şöyle bir kanaat mevcuttur, resim sanatını doğuştan gelen bir kabiliyet olduğuna inanılıyor ise de ben bir birey olarak bu düşünceye pek katılmıyorum. Planlı ve programlı çalıştığımız zaman nasıl her mesleği öğrenip başarı elde edebiliyorsak, resim sanatın dada kendimize güvenerek çalıştığımız müddetçe mutlaka başarıya giden bir netice alınacaktır.

Kendinizi sayı olarak resim yapmak için hiç şartlandırdınız mı? Yoksa aman, vakit değerlensin mi diyerek resim yapıyorsunuz?

CEVAP :Kendimi sayı olarak resim yapmaya asla yönlendirmedim ama bu düşüncede olan sanatçılarımız olabilir. Önemli olan sayı değil harika ve kaliteli eserler yapmaktır. Bu güne kadar yaptığım kişisel ve karma sergilerle birlikte ortalama olarak 1000’e yakın eser yapmış durumdayım ama asla sayıya önem vermiyorum. Benim resim yapmaktaki tek gayem zamanımı faydalı bir uğraş ile değerlendirmek ve bu sanatı gençlerimize sevdirmek, yaşadığımız topluma da sanatı teşvik etmek zamanlarını sanat dallarıyla uğraşıp kendilerine bir özgüven duymalarını sağlamaktır.

Resim yaparken maddi ve manevi anlamda çektiğiniz zorluklar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir açıklar mısınız?

CEVAP :Resim yaparken maddi ve manevi anlamda elbette sıkıntılarımız oluyor. Resim malzemeleri hayli pahalı… Ve eğer gereken ilgi alakayı görmüyorsa, maddi sıkıntının yanında manevi olarak da halkımızın ilgisizliği sanatçıyı üzmektedir elbette.

Ne yazık ki resim sanatına halkımızın bazı kesimleri olumsuz bakış açısı ile bizleri manevi anlamda ne yazık ki üzmektedirler. Âmâ bu olumsuz tepkiler sanatçıyı asla yıldırmamalı bu sanat dallarına adeta dört elle sarılarak kararlılıkla devam etmelidir inancındayım.

Yaptığınız sanatsal eserlerinizden bir gelir temin edebiliyor musunuz? Malumunuz bu tür sanatla uğraşmak hayli maliyetli bir sanat olsa gerek…

CEVAP : Yaptığımız sanatsal eserler ile uygun ortamlarda resim sergileri açmak sureti ile eserlerin büyüklük küçüklük ebatlarına göre etiketlendirerek talep eden ziyaretçilerimize uygun fiyatlar üzerinden satışını yapmaktayız. Resim malzemeleri gerçekten çok pahalı ve çoğu da ithal dış ülkelerden gelmektedir.

Sanatla uğraşan bir bireyin eğer maddi durumu iyi değilse bu mesleği devam ettirmesi çok güçtür. Ama resim aşkı öyle bir aşktır ki sizi uykunuzdan etse bile, maddi sıkıntıya girseniz bile severek ve zevk alarak yapmaya devam ediyorsunuz asla terk etme şansını bulamıyorsunuz.

Değerli Hocam şimdiye kadar kaç resim serginizi açtınız, açtığınız sergilerden size gelen yansımaları bizimle paylaşır mısınız?

CEVAP :Şimdiye kadar 11 kişisel yağlı boya resim sergisi açtım. Karma sergilerle beraber bu sayı 20 ye yakındır. Resim sanatına özellikle gençlerimizin ilgi ve alakası mükemmel bir boyuttadır. Bizleri mutlu eden gençlerimizin ve bir kısım halkımızın sanata olan teveccühüdür. Bu sergilerde satın alma konusu istenilen seviyede değildir.

Daha önce hiç karma sergilere katıldınız mı? Sergilerinizi şehir dışından da açmayı düşünüyormuşsunuz? Bu şehirlerin isimlerini verebilir misiniz neden?

CEVAP :Daha önce 10’a yakın karma sergiye katıldım. Fırsat buldukça ve ulaşabildiğim tüm sergilere ziyarete gider, sanatçılarımızla tanışır, bilgi birikim ve tecrübelerinden yararlanırım. Sergilerimi genellikle bulunduğumuz şehirde açtım, farklı şehirlerde sergi açmayı çok istemize rağmen şartların zorluğu, zahmeti ve maddi problemlerden dolayı şehir dışında fazla sergi açamadım. 2016 yılının temmuz ayında İzmir ilimizin Karşıyaka ilçe belediyesinin sergi salonunda bir adet sergi açmak nasip oldu. Elbette her sanatçı imkanlar ölçüsünde başka şehirlerdede ürünleri sergilemek ister.

Yakın zamanda gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yeni bir proje veya serginiz var mı?

CEVAP : Yakın zamanda bir sergi açmaya niyetliyim. İmkanlar ve şartlar olgunlaşırsa Antalya ve ya İstanbul da bir sergi açmak düşüncesindeyim.

Yanılmıyorsam yaptığınız tüm çalışmalarınızı sosyal medyanızdan paylaşıyorsunuz, Buradan size gelen tepkileri bize anlatır mısınız?

CEVAP : Resim çalışmalarımı genellikle sosyal medya aracılığı ile sanat severler ile paylaşıyorum. Sosyal medyanın bu konuda çok olumlu faydalarını görmekteyiz. Gelen tepkiler çok güzel ve olumlu. Esere satış noktasında talep olursa bu talepleri de karşılıyoruz.

Sayın Hocam yanılmıyorsam, siz genel de Erzurum da ikamet etmektesiniz ve sergilerinizi bulunduğunuz şehirde açıyorsunuz, sizin açtığınız bu sergilerden Erzurumlu sanatseverlerden gelen tepkileri bizimle paylaşır mısınız?

CEVAP :Şimdiye kadar kişisel olarak açmış olduğum 11 adet sergimin 10 tanesini yaşadığım şehir olan Erzurum’da açtım. Sergilerimize gelen halkımızın ilgi alaka ve desteği bizleri mutlu etmektedir. Bu ilgi alaka satış noktasına pek yansımasa da biz bize düşen görevi yerine getiriyoruz. Sergilerdeki tek gayemiz resim sanatını binlerce insanımıza ulaştırmak, onların sanata olan ilgi ve alakasını uyandırmaktır.

Sizi fiziksel olarak ne kadar tanımazsam da, sizinle yaptığımız telefon görüşmelerimden çok nazik, bir o kadar da efendi ve kültürlü biri olarak biliyorum. Bana genel tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz ve çalışmalarınızla vermek istediğiniz mesaj nedir?

CEVAP : Ben 30 yıla yakın kamu kurumunda çalıştıktan sonra 2014 yılında emekli oldum. 7 yıldır emekliyim, hiç boş durmadım resim atölyeleri ve kurslarda gençlerimize resim sanatını teşvik etmek ve sevdirmek için uğraşıyorum.

Kitap okumayı, araştırmayı, resim yapmayı, sinemaya gitmeyi, tiyatroyu seven ve değer veren biriyim. Bir insan olarak tüm insanları seven ırkı, rengi, inancı, mezhebi, meşrebi ne olursa olsun asla insan ve sınıf ayrımı yapmayan, herkesle konuşan, tanışan, seviyeli olarak tartışan, kimseyi düşüncesinden dolayı dışlamayan, farklılıklarına rağmen bir arada, kardeşçe birlik ve beraberlik içerisinde yaşamayı prensip edinen bir dünya görüşüne sahibim. Tek gayem imkânlar ölçüsünde ülkemizin bu güzel insanlarına sağlığım el verdikçe hizmet etmek hayatımın tek gayesidir.

Çalışmalarımda vermek istediğim mesaj birlik, beraberlik, kardeşlik, kalkınmış huzurlu bir ülkenin sanatçısı olabilmektir. Eserlerimi bu bilinçle yazmaya önem gösteriyorum.

Hocam hangi takımı tutuyorsunuz?

CEVAP : Tüm sanat dallarıyla ilgilendiğim gibi sporun tüm dallarını da takip ediyorum. Futbol takımı olarak çocukluğumdan beri gönlüm Fenerbahçe’den yanadır. Elbette ki yaşadığımız şehrin Erzurum olması nedeni ile B.B. Erzurum sporu seviyor ve destekliyorum.

Son olarak eklemek ve bizimle paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?

CEVAP : Son olarak Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün sanata ve sanatçıya verdiği önemden bahsetmek istiyorum;

“Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir”

“Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.”

“Bir milletin sanat yeteneği, güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.”

Sanatçılar olarak halkımızdan tüm sanat dallarına mutlaka ilgi ve alaka göstermelerini önemle talep etmekteyiz. Bu güzel ropörtajı benimle yaptığınızdan dolayı, sanata ve sanatçıya olan ilgi ve alakanız bir hem şehriniz olarak beni mutlu ve bahtiyar etmiştir. Burhan hocam iyi ki varsınız, sanatın ve sanatçının yanındasınız. Sağ olunuz teşekkür ederim. Size ve ailenize ömür boyu sağlık, huzur ve mutluluklar dilerim…

Saygılarımla

Fesih ÖZYURT

ERZURUM

Çiğli Güncel  

Admin
Admin
EDITOR
Profili

L?tfen yorum yap?n?z. Mail adresiniz g?r?nmeyecektir. * alanlar gereklidir.


  • Özyurt 0
    23.Ekim.2021, 23:20

    Hem tertemiz kalbiyle hem de güzel sanatı ile gönlümüze taht kurmuş değerli Ressam Fesih ÖZYURT abime çok teşekkür ediyor ve kendisine bu yolda başarılar diliyorum. Ayrıca sanata ve sanatçıya verdiği değerden dolayı da İzmir'in güzide güncel çiğli yerel haberede teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

  • İbrahim Halil büyüker 0
    23.Ekim.2021, 18:30

    Fesih hocam: Resim sanatına verdiğin önem ve resim sanatını gençlerimizi teşvik ettiğin için teşekkürler. Çalışmalarını zevkle takip ediyorum. Yolun açık olsun.

  • İsmet Öner 0
    23.Ekim.2021, 16:56

    Herşeyi çok güzel anlatmış benim kardeşim diyecek tek şey var gurur duyuyorum 30 yıl beraber çalıştığım arkadaşımla eline emeğine yüreğine sağlık Fesih kardeşim

  • Sinan 0
    23.Ekim.2021, 16:48

    Değerli büyüğüm ve abim Fesih Özyurt, çalışmaların da sözlerin kadar etkili ve anlamlı maşaallah. Allah sizleri başımızdan eksik etmesin. Allah'a emanet olunuz.