Bugün, 10.04.2019 tarihinde Çiğli Ortaokullar arası yapılan bilgi yarışmasından birinci ve bu birincilikte katkısı olan Ali Şir Nevai Ortaokul Müdürü Sayın Erkan DERSE, Müdür yardımcılarından Gönül DEMİRTOLA ve Tülin Fidan KAYABAŞ la görüşmek ve okul başarısındaki önemli katkıları sunan ekibi tanımaktı. Okul yönetimi başta okul Müdürü Sayın Erkan DERSE ve ekibi, okul aile birliği yöneticileri Derya YASIBOĞA ve Nalan SIRMA ile okulun bu birinciliğini oluşturan temel konularını konuştuk.
Ali Şir Nevai Ortaokul Müdürü Sayın Erkan DERSE; “Okulumuz, 39 öğretmen ve 577 öğrenci ile devletimizin bize sunduğu imkanlar çerçevesinde eğitim ve öğretimine devam etmektedir. Okulumuzun başarısına gelince, ben bu başarıya katkı sunan, okulumuzdaki eğitim ve öğretime gönül veren ve bizimle gönül birlikteliğini oluşturup bizlerle yol alan tüm gönüllülerine ve öğrencilerime teşekkürü bir borç biliyorum. Ve bu başarı onların başarısıdır. İnanıyorum ki biz bu ekiple yolumuza devam ettiğimiz sürece birçok başarının kapısını açacağız inşallah…” Dedi.
Ali Şir Nevai Ortaokulunda herkese örnek olabilecek birçok güzelliklerin yanında, atık olarak giden suyun nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ve bir okul da Perma Kültür faktörünün nasıl oluşturulabileceğini gördüm. Akan bu atık su okulda özel bir sistemle arıtılarak bir yerde depolanıyor ve okulda oluşturulan Perma KÜLTÜR bahçesine aktarılıyor. Bahçede yetiştirilen bitkilere can suyu diye veriliyor. Perma Kültür ün öncüsü 10 yıldan beri Türkçe öğretmenliğini yapan Hüseyin TUNCA hocadan başkası değildir. Okulun bahçesinde oluşturulan bu ortamda öğrenciler resim ve bazı derslerini doğa ile baş başa kalarak yapmaktadırlar.
Okul yönetimi tarafından okulun çevresi tel örgülerle güvence altına alınmış ve hiçbir öğrencinin dışarıdan başkası ile alış veriş yapmaması sağlanmıştır. Okulda, kütüphane, resim atölyesi, spor salonu, fen laboratuarı ve Bilgisayar laboratuarı eksiktir. Bu eksiklerin giderilmesi içinde okulun fiziki koşulları müsaade etmemektedir.
Başta okul Müdürü Sayın Erkan Beye ve yardımcılarına teşekkürlerimi sunarken, kazandıkları bu başarılarının devamını diliyorum.
……
Değerli Okurlarım;
Eğitim ve öğretim tarafından kazandırılan anlamlı öğrenme bilginin kazanım sürecinde, yeni bilgiyi mevcut bilgilere bağlama, ilişkilendirme, örüntüler oluşturmak suretiyle onu kendine mal etmeyi, güncellemeyi ve kullanabilme becerisine ulaşmayı ifade eden eğitim-bilimsel bir kavram olarak görmek zorundayız.
Diğer bir taraftan da, öğrencinin anlamlı bir şekilde öğrenebilmesi için önceden öğrenmiş olduğu konu ve kavramları yeni kavramlarla ilişkilendirmesi, öz düzenleme yapması ve yaşamında bunu örneklendirerek hayata geçirmesi de önem taşımaktadır.
Eğitim ve öğretim kurumlarında oluşturulan ortamlar; eğitimci ve öğrencilerin öğrenme süreç ve ürünlerinin anlamlı öğrenme açısından kalitesine ilişkin fikir sahibi olmalarına yardımcı olacak bir anlamlı öğrenme, öz farkındalık ölçeğini geliştirilmesi şarttır.
İnsana değer veren, onun birinciliğini kabul eden tüm eğitim ve bilim yaklaşımlarında hiçbir birey, kültürün basit bir öğesi ve kopyası değildir, var oluşunu arayan ve bulan, yeni yaşantılara, başkalarının ve doğanın gerçekliğini de tanımaya açık bir gezgindir. Ama bu gezginlik ancak, eğitim ve öğretimde kazandığı, aile ve çevresel anlamda yaşamına yüklediği sorumluluk bilinci ile kendin olarak/kendin kalarak, gerekirse kendi seçimleriyle değişerek/gelişerek yapılan bir yolculukla anlaşılır. İnsan hem kendini tanımak, hem de başkalarını tanımak gücüne sahiptir. Ve ayrıca eğitim; bireyin bu gücü taşıdığı gerçeği ile var olmasını sağlar. Diye düşünüyorum.
Sonuç: İyi yönetici, her şeyi en iyi bilen değil, yaptığı işi iyi bilenleri bir araya getirip, onları uyum içinde çalıştırabilen kimsedir.
TAKTİR SİZİNDİR
Burhan KAYA
16.04.2019
Permakültür Nedir?
Permakültür kavramının isim babası Bill Mollison, adlı eserinde permakültürü şöyle tanımlar: Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir.
Permakültür tasarımı, kavramsal, maddi ve stratejik bileşenleri tüm canlıların yararına çalışan bir model içinde bir araya getiren bir sistemdir. Permakültür’ün arkasındaki, doğaya aykırı olmaktan ziyade onunla birlikte çalışma, uzun süreli düşüncesizce hareket etmekten ziyade uzun süreli özenli gözlem yapma, sistemlerin sadece bir ürününün peşinde koşmaktan ziyade onlara bütün işlevleriyle bakma ve sistemlerin kendi evrimlerinin gerçekleşmesine izin verme felsefesidir.
Permakültür, sürdürülebilir insan yerleşimleri kurgulayabilmemizi sağlayan bütünsel bir tasarım bilimidir. Bill Mollison permakültürün etik ilkelerini şöyle sıralamaktadır:
– Yeryüzüne Özen Gösterme; bütün yaşam sistemlerinin, canlı cansız bütün varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşulları sağlama.
– İnsanlara Özen Gösterme; insanların gıda, barınak, eğitim, tatmin edici iş ve keyifli insan ilişkilerine sahip olarak sağlıklı bir şekilde varolmaları için gerekli kaynaklara ulaşmalarını sağlama.
– Nüfus ve Tüketime Sınır Getirme; kendi ihtiyaçlarımızı kontrol altına alarak yukarıdaki ilkeleri desteklemek için kaynak ayırabiliriz. Zaman, para veya enerji cinsinden olabilecek bu kaynakları birinci ve ikinci ilkelerin gerçekleştirilmesinde kullanabiliriz.
Hüseyin TUNCA 0
17.Nisan.2019, 23:47Değerli Abimiz Burhan KAYA, insanlar genellikle medyayı kendi kişisel tanıtımları için önemli görürler ki önemli olan kişilerin, grupların, çıkar birliklerinin değil; dünyanın daha güzel bir yer olmasına dahil fikirlerin, değerlerin, güzelliklerin tanıtımının yapılmasıdır. Medyanın kötücüllük üzerinden haber yapma kolaycılığıyla ilgili eleştirileri sizin gazetecilik mesleğindeki birikiminize bırakıyoruz. Bu olay vesilesiyle perma kültür, yaşayarak öğrenme, öz öğrenme konularındaki "reklamınız" için size gerçekten teşekkür ederiz. Öğrenme bağlamıyla ilgili görüşleriniz gerçekten öğretici. Bu yaklaşımlar çoğaldıkça eğitim ve doğallıkla da dünya daha güzelleşecek. Her orman bir ya da birkaç çekirdekle başlar. Bu bağlamda fikir ve iş sahiplerinden çok iş ve fikirleri öne çıkarmak zannımca daha elzemdir. Bu konulardaki örnek yaklaşımınızın toplumun farklı alanlarında da çoğalmasını, bunlarla ilgili yazılarınızı bekliyoruz. Saygılarımızla...