Çiğli de bulunan CHP seçmenin % 15 İlçe ve yerel yönetime karşı küskünler pozisyonunda olup, başka partilere oy verme eğilimine girmiş bulunmaktadırlar.
Çiğli de bulunan CHP seçmenin % 15 İlçe ve yerel yönetime karşı küskünler pozisyonunda olup, başka partilere oy verme eğilimine girmiş bulunmaktadırlar. Bu da Çiğli deki Yerel yönetimsel anlayışın bu insanlara farklı bakışı onların yön değiştirmesine sebebiyet vermektedir. Yerel yöneticiler, ilçe yöneticilerin zafiyetleri son zamanlarda partiye küsenlerin çoğalmasına sebebiyet verdiler. Bunun en büyük sebebi, yöneticilerin parti tabanındaki seçmenlere “Oyları cepte “ gözü ile bakması ve onları dinlemeye zaman ayırmamaları, onların yöneticilerden istediği adil olma talepleri ve seçim zamanlarından değil diğer zamanlardan da paylaşımlarıyla kucaklaşmaları idi. Bunu bundan önceki yönetimler ve onlardan sonra ki yöneticilerde yapmadılar. Bu CHP tabanındaki seçmene zarar verdi.
Partinin yaratığı bu küskünlerin geri dönüşü sağlanır mı? Uzun bir zaman ister, bu zaman nasıl yaratılır, ancak küskünlerle birebir konuşulur ve onların dert ve kederleri dinlenilir ve buna çözümler üretilirse sıkıntı ortadan kalkar. Aksine CHP sürekli oy kaybına uğrar ve küskünlerin sayısı artar. Bu işlemler ancak ilçe yöneticilerin(yerel, İlçe Başkanı ve ekibi) ile gerçekleştirilebilir. Çiğli de ki, CHP oy potansiyeline bakıldığı zaman bu oran Eski Belediye başkanı Hasan ARSLAN 30.3.2014 seçimlerinde % 60 şı geçen oy ile 31.03.2019 seçimlerinden oylar % 62 ulaşmış olsa da bu bir başarı değildir. Şu anda küskünleri çıkarırsak mevcut oran % 57 lilere inebilir.
Yıllardan beri CHP oy veren bu küskün vatandaşların taban olarak başta HDP olmak üzere başka partilere kaymaya başladılar. Önlem alınmazsa Çiğli de CHP ikinci parti olarak siyasetteki yerini alır. Bu durum CHP yıllardan beri oy veren ve vermeye devam eden vatandaşları çok üzmektedir. Diğer bir taraftan da kayıpların en büyük nedenleri, CHP de kemikleşen ve ondan başka partiye oyunu vermeyen vatandaşların kenarda bırakılması olayıdır. En büyük sıkıntı yöneticilerin elindeki oto komuta sisteminin zayıflığı, bütünlük ve birleştirici anlamından komuta etmeyişidir.
Komuta sisteminin menfaat ve çıkar ilişkilere dayalı olduğu sürece ilçe halkı veya seçmenlerin partiye bakış açıları her zaman artı değerden eksi değere doğru hareket noktasını oluşturur. Bu da parti lehine değil aleyhine işler… Vatandaşlar kendisine gelen hizmeti, iletişimi, birlik ve beraberlikte ki bütünleşmeyi yalnız seçim zamanlarından istemez, her fasılda ister. İlçe yöneticileri çok değerli ve insanı duyguları anlamında iyi olabilirler, bu yaklaşımlarıyla halkın kalbindeki yerini de sağlamlaştırabilirler. Bunlar onların artı değerleridir. Ancak vatandaş veya seçmenler değerlendirmeleri yaparken her zaman şuna çok dikkat eder.
Din, dil, ırk, eş, dost ve yakınım diye ayrım yapmaksızın yaklaşan tüm değerleri aynı kefede görerek değerlendiren yöneticileri her zaman el üstünden tutar. Bu yaklaşım yönetimsel anlayışın toplumdaki yerini en üst seviyelerde kıllar. Tıpkı aynı yönetimden senelerce kalmış ve toplumun her kesiminden değer kazanmış yöneticiler gibi… Türkiye de ve dünya da bunun birçok örnekleri vardır.
Bu sebepten dolayı Çiğlide ki vatandaşların aklına gelen soruların başında yöneticilerin veya yönetimsel alandaki kişilerin genel bakışlarında ki en büyük sorun onların siyasal açısındaki duruşu ve yaklaşımları, anlayış ve iletişimde ki bağları ile birlikte kişisel performansları olmuştur.
TAKTİR SİZİN DİR
Burhan KAYA
21.04.2023