Eğitim ve öğretimde geleceğimize dair nasıl adım atmalıyız.

Eğitim ve öğretimde geleceğimize dair nasıl adım atmalıyız.

BAŞARIDA TAKIM OLMA ROLÜ BÜYÜKTÜR:
Teknoloji ve iletişimin baş döndürdüğü ve hızla ilerlediği bir çağda yaşıyoruz. Çağa uyum sağlayabilmek için, her alanda değişim şarttır. Bu değişimlerin olduğu alanlardan birisi de eğitim ve öğretimdir. Eğitimde İnternet rolü çok büyüktür. İnterneti olan her eğitimci, her an bilgiye ulaşabiliyor. Bu teknoloji çağında öğretmenler bilgiyi veren değil, öğrencilerin yeteneklerini keşfedip, onları hayata hazırlayan takım kaptanlarıdır.

TAKIM RUHU OLMAK ŞARTTIR.

Takım çalışmalarında sosyal çevre etkinliğinin zenginliği sebebiyle, pedagojik ve fiili faydalar daha kolay elde edilir. Dolayısı ile öğrenme, öğretme, işbirliği ve değerlendirme kolay uygulanır. Değerlendirme, derecelendirme ve geri bildirim ile iş yükü de azalır; böylece zaman, maliyet ve verimlilikte artmış olur. Ancak başarının devamlılığı için eğitimin her yönü ile uyum şarttır. Sistematik olarak verilen her eğitim başarı demektir. Tabii ki, bu sistemlerin başarıya ulaşması içinde takım ruhunun bütünlüğü ve çalışmalarının uyum içinden olması şartı zorunludur. Aile uyumu, sınıf uyumu ve okul uyumu gibi… Okulu yöneten Müdürler bu sistemin başrol oyuncularıdır. Müdürün en başta gelen görevi, sevk ve idare etme konusunda, yardımcılarını, öğretmenlerini ve çalışanlarını uyum ve huzur içinde yönetmesi gerekir. İşte o zaman bir “Takım Ruhu” doğar ki bu da eğitim de çıkan yolculukta bir başarı demektir.  İyi bir yönetici; her şeyi en iyi bilen değil, yaptığı işi iyi bilenleri bir araya getirip onları bilgi, tecrübe ve iş ahlakı ile uyum içinde yöneten kişidir.  Bu yönetim şeklinde, “Bana göre” anlayışı yoktur; “Bize göre” vardır. Takım Ruhunda en önemli sorun; Eğitim ve öğretimde hâkimiyet sağlayabilmek için paydaşlarının sorgulaması gereken bazı sorular vardır.

Neden bazı takımlar başarılı, bazıları başarısızdır?

Başarı için hangi ölçütler veya özellikler lazımdır?

Başarılı takım çalışması için gereken temel nitelikler nelerdir?

Takımlarda etkileşim, sorun çözme, işbirliği nasıl olmalıdır?

Takımlarda herkes her işi yapmalı mıdır?

Takımın hedeflerine ulaşması için takım üyelerinin ilişkileri nasıl olmalıdır?

Bunlara benzer soruların takım üyeleri arasında sorulması ve çözüm üretilmesi başarıyı büyük ölçüde etkiler. Bu soruların çözümünde “Takım Ruhunda” başarı kendiliğinden gelir. Örneğin Çiğli Fen Lisesi, Çiğli 75.ci Yıl Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ve Çiğli AOSS Nedim UYSAL Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi vb gibi…

Çok değerli Eğitimciler;

Eğitim ve öğretimde modern çağın zorunlu kıldığı “Not değil, yetenek, uygulama ve proje aşamalarından başarı, değişen küresel dünyada yarınlarımız ve geleceğin insanlarını yetiştirmek için öncelikle takım kültürünü oluşturmamız gerekir. Öncelikle, bu yolculukta öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilmesi ve araştırılması, geliştirme ve projeler ile desteklenmesi gerekir. Bugün eğitimin içinde olup çoğunluğumuzun yanıldığı nokta, belge veya not odaklı olmamızdır. Bu çok yanlış bir seçimdir. Eğer, modern çağın bize sunduğu gereklilikler arasında not değil, yetenekler çerçevesinde yapılan projeler, araştırma ve geliştirme faaliyetleri etkili olacaksa çalışmalar bu çerçevede çalışmalar yapılmalıdır. Yapılacak olan bu çalışmalardan, öğrencinin aldığı notun eksikliği ve yüksekliği tartışılırken, bu tartışmaya mutlaka öğrenci velisi de dâhil edilmelidir. Sebebine gelince, öğrencinin geleceği için not değil, onun eğitimin her kademesinde; uygulamada, bilgi ve becerisinde gösterdiği çalışmaları önemli olduğu hatırlatılmalıdır. Çünkü öğrencinin geleceğine ve hedefine ulaşabileceği en büyük kanıt ve başarının bu çizilen yol haritası ile belirlenebileceğinin konuşulması gerekir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta var ki, “Herkes kendi baktığı pencereden hayata bakabilir, bakmadığı pencereden hayatı göremez.” Öğrenci velisine ve eğitimciye düşen diğer önemli bir görevde; çocuklarımızı, çağımızın veya geleceğin becerileri ile donatabilmemizin sürdürülebilirliği ve güvenliği, toplum ve takım kurallarını özümsememize ve uymamıza bağlı olduğunu da hatırlatmamızdır.

Burhan KAYA

29.11.2022

Çiğli Güncel  

Lütfen yorum yapınız. Mail adresiniz görünmeyecektir. * alanlar gereklidir.


Henüz yorum yazılmamış.

PİYASA VERİLERİ

    Alış
    32.2596
    Satış
    32.3177
    Alış
    34.8189
    Satış
    34.8816
    Alış
    40.6169
    Satış
    40.8286

HAVA DURUMU

IZMIR HAVA DURUMU