Biri Başarı, Diğeri Mesleki Eğitim sorunu...

Değerli Okurlar ve Saygı Değer Eğitimciler;

Bir okul ziyaretinde iki önemli gerçekle karşılaştım. Biri “Başarı” diğeri ise gelecekte olabilecek ve görebileceğimiz sıkıntıların şimdiden başlamış olması yani “Mesleki Eğitime” olan katkı ve önemin azalması ve önemsetilmemesidir. Bu iki unsurdan biri beni ve kurum ve yöneticileri ne kadar mutlu kılmışsa, diğer ikinci olan sıkıntımız ise aynı şekilde bizi üzmüştür. Bugünkü konum bu iki konu üzerinde sizlerle buluşacaktır. İnanıyorum ki, anlatılacak olan bu konulara dair duyarlı yöneticiler çıkacaktır. Temennim çıkmaları ve bu sorunlara bir an önce çözüm üretmeleridir.   

13.10.2021 tarihinde, yerel basın olarak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mesut UĞURLU ve ekibi ile birlikte, Çiğli 75.Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okulunu ziyaret ettik. Okul bahçesinde bizi karşılayan okul müdürü Sayın Oya Ada TAŞ, Teknik Müdür Yardımcısı Nefi BURKAZ ve ekibi oldu.

04.08.2018 tarihinde 75.nci TMAL sine Okul müdürü olarak göreve başlayan Oya Ada TAŞ; okul da yapılan eğitim/ öğretim ve okulun genel sorunları ile ilgili ilçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mesut UĞURLU ya bilgi bilgileri verdi. Daha sonra, Türkiye de ilk olarak Devlet Meslek ve teknik Anadolu liselerinden yapılan bir çalışmayı anlattı. Bu çalışmaları yapan okulun Teknik Müdür Yardımcısı Nefi BURGAZ ve ekibin olduğunu söyledi.

Türkiye de Devlet okulların içinde bir ilke imza atan 75 nci. Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Okulda karavan iç ve diş tasarımlarının yapıldığı ve beğenile sunulduğu bir okuldan bahsediyorum. 75 nci MTAL lisesinin yaptığı bu başarılı çalışmalarıyla, yarattığı yansımalar, Türkiye ve Almanya ki ünlü firmalarla okul görüşmeleri sağlamıştır. Bu okul ayrıca, Milli eğitim okullarından kullanılmak üzere 10.000 öğrenci sırası yapımını üstlenerek okulun Döner sermayesi ve öğrencilerine gelir kayıt etmekle de öncülük sağlamıştır. Bu başarının temelinde okul yönetimi ile okul da ki bütün ekibin yaptığı çalışmalar yatmaktadır. Hele bu başarıyla Türkiye de bir ilke imza atanİzmir/Çiğli 75.nci yıl TMAL sinin olması İzmir Çiğlide bir okulun olması Milli eğitim camiasında büyük bir mutluluk kaynağı yaratmıştır. Ama bazı acı gerçekleri de göz ardı etmemek lazım. Maalesef bu okulda Metal ve Mobilya bölümüne öğrenci akışı bitme noktasına gelmiştir. Bu sene çok az bir öğrenci sayısı ile eğitim ve öğretimlerine devam edecekler. Okul Müdür Oya Ada TAŞ bu bölümlere öğrenci kazandırmak için çok büyük uğraş vermektedir. Bu konu tüm anlamı ile milli eğitimcilerimize ve toplum olarak biz ailelere düşmektedir.

Değerli Eğitim severler;

Bitme noktasına gelmiş olan meslek liselerinin bir an önce ayağa kaldırılmalıdır. Meslek liselerinden okuyacak olan öğrencilere; ülke kalkınmasına öncülük edecek eğitimin verilmesi hususunda tüm kurum ve kuruluşlara iş düşmektedir. Çünkü mesleki anlamda yetiştirilmiş ve istihdam alanına kazandırılmış her kalifiye eleman gerek, kendisine ve gerek ülke ekonomisine büyük bir kazanım demektir. Bu kazanımın kazandırılması görevi yalnızca eğitim ve öğretim kurumlarına düşmemektedir. Asıl görev kamu, yerel, özel kurumlar dâhil biz ailelere de düşmektedir. Onun için bu konuda çok ama çok geniş bir çalışma sistemi kurulmalıdır.

Kamu yönetimindeki yöneticiler bu konuda bir yol haritasını oluşturak, haritada yer alacak olan aile, öğrenci, kamu, yerel ve özel kurumların eğitimcileri mutlaka yer almalıdır. Eğitim, öğretim, yaşam, kültürel ve sosyal paylaşımı oluşturan taşlar, birliğin ve beraberliğin kenetlendiği tek yumruk halindeki temel taşlardan oluşur. Bunu çok kavramamız lazım. Bu görev organizasyonların başında bulunması gereken kurumlar İlçede Kaymakam, İlde Valiye bağlı kurumlardır.

Mesleki eğitimin gelişmesi ve büyümesinin istihdamın artması, gençlerin geleceğe daha güvenle bakması ve üretimin artması memleketin yararına olacağı gibi yetiştirilen ve meslek sahibi olan geleceğimize de çok büyük faydalar sağlayacaktır. Yetiştirilen bu gençler;  geleceklerine daha huzurlu, mutlu ve bol kazanımlarla hayatlarına devam etmelerini sağlamış olacaklar. Bu bağlamda; yetkili kurumlar, önem verdikleri mesleki konular hakkında, başta sektörler ile mesleki ve teknik eğitim kurumları olmak üzere güçlü ve kapsayıcı bir bağ kurulmasının büyük bir yarar getireceği kesindir. Bunun adı “Mesleki Eğitim Platformu” ve ya “Çalıştayı” olmalıdır.

Oluşturulacak bu platformla, Mesleki Odalar, Endüstri meslek liseleri, Milli Eğitim ve İŞKUR ile ortak projeler halinde ne kadar genişletilir ve uygulamaya koyulursa, Ülkemizde her kesim istihdam ve ekonomi anlamında kazanımlar sağlamış olacaktır.

 

Ve ayrıca başarılı bir şekilde mezun olan öğrencilerin iş başı ve staj eğitimleri, plan ve programlamalara ev sahipliği yapan sektörler tarafından değerlendirilmeye alınmaları ve aranan kalifiye eleman sorununu ortadan kaldıracaktır. Mesleki eğitim kamusal bir sorun olarak görülmeli ve her kesin çözümü için her kurum kendine düşen görevi yerine getirmek zorunda olmalıdır.

Finansal açıdan Devlet, Mesleki Odalar, yerel yönetimler ve büyük sektörler kaynak sağlayabilirler. Bu mümkün mü dür? Evet mümkündür. Sonuçta kazanılacak kaliteli elemanlarının sektöre verecekleri iş gücünün kalitesidir.

 Öğrenci Aileleri ve Mahalle yöneticilerine çağrım;

Ailelere çağrı yapılmalı ve hatta mahalle yöneticileri ile birlikte bu tür çalışmalara katılımları sağlatılmalıdır.

Öğrenci ailelerin de özendirilmesi gerektiğini ve ailelerine; “. “ Soruları ile muhatap etmeliyiz. Mesleki okullara özendirmeliyiz. Öğrenci ve veli Ülke ve kendi ekonomilerine katkı sunmaları için bu bileziğin şart olduğunu bilmeleri gerektiği yollarını bilmek ve zorunlu oluğunu görmelidir. Anne ve baba hatta çevredeki dostları; bu tür çalışmalarla öncülük yapmaları, öğrencilere genişletilmiş mesleki eğitimleri ile hayatlarını kazandırılmalıdır. Bu mesleklere yönelmiş olan öğrenci kendi dünyasına kazandıracağı, bilgi, beceri ve donanımı ona her zaman geçimini temin edebileceği bir imkân sunacağını bilmelidir. Aileler bunu asla ve asla göz ardı etmemelidirler. Ailelerden en büyük beklenti, liseye başlayacak olan öğrencilere; meslek liseleri tavsiye etmeleri ve “ Lisede meslek sahibi olun, üniversitede uzmanlaşın’, Üniversiteye 14 ve ya 15 yaşında başlamaya ne dersiniz?’ gibi sloganlarla” Onları yönlendirmelidirler.

Sonuç; Başarı eğitim ve öğretimle geldiği gibi, uygulama ve onu hayatta geçirmekte, kişiye düşer. Eylemin sonucu kazanım, kazanımın sonucu refah huzur ve iyi bir yaşamdır… Bunu gerçekleştirmek tamamen sağlıklı ve geleceğini düşünen insanın elinde olan bir iştir.

Bilgi, birikim ve donanımın hayata ve insan yaşamına kazandırdığı avantajları gördüm ve insan yaşamına olan katkısına şahit oldum.

TEŞEKKÜR;

İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Mesut UĞURLU ve 75.nci MTAL Okul Müdürü Oya ADA TAŞ Hocama, Müdür Yardımcısı Nefi BURGAZ a ve ekibine,  Denetim ve başarılarından dolayı TEŞEKKÜR ediyor ve başarıların devamlarını diliyorum.

Hepinize saygı ve sevgilerimle

Burhan KAYA

17.10.2021

Çiğli Güncel  

Lütfen yorum yapınız. Mail adresiniz görünmeyecektir. * alanlar gereklidir.


PİYASA VERİLERİ

    Alış
    32.2596
    Satış
    32.3177
    Alış
    34.8189
    Satış
    34.8816
    Alış
    40.6169
    Satış
    40.8286

HAVA DURUMU

IZMIR HAVA DURUMU