İşte Dünyanın En Güçlü 8 Hava Kuvvetleri

İşte Dünyanın En Güçlü 8 Hava Kuvvetleri

Ukrayna işgalinde Ukrayna tarafından teker teker düşürülen Rus uçaklarının ve batı bloğunun Hava Kuvvetlerini tekrar gözden geçirmeye başlamasıyla akıllara Hangi Ülkenin Hava Kuvveti daha iyi sorusu gelmeye başladı.

1- ABD 

Amerika’nın havadaki gücü kendi içerisinde 3 bölüme ayrılıyor. Bunlar sırasıyla Amerikan Hava Kuvvetleri, Amerikan Kara Kuvvetleri ve Amerikan Deniz Kuvvetleridir.Amerika'nın kendi içerisinde bile ayrılan bu savaş güçleri sırf kendi başlarına bile geride kalan çoğu ülkeden daha güçlüdür ve daha çok üniteye sahiptir. Amerika'nın bünyesinde şuanda aktif görevde olan toplamda 13,247 adet uçak bulunmaktadır ve bu sayı Amerika'nın kendisinden sonra gelen dünyanın en büyük 6 hava gücünün toplamından daha büyüktür.

Amerikan Hava Kuvvetleri : Kendi bünyesinde 5,217 adet uçak bulunduran Amerikan Hava Kuvvetleri, kendi bünyesinde dünyanın en fazla savaş uçağını da bulunduruyor. Bunların yanı sıra bu uçakların arasında dünyanın en iyi avcı uçakları, hayalet bombardıman uçakları, askeri kargo taşıma uçakları, nükleer bomba taşıma kabiliyetine sahip uçakları ve en yüksek hava ve uzay araştırma bütçesine sahiptir ve bu konuda da NASA ile ortak çalışıyorlar. Öte yandan dünyanın en ölümcül uçakları olan SR-71 (gezegendeki en hızlı casus uçağı, eşi ve benzeri yoktur), B-52, F-22, F-15, F-14, B-2, B-1 Lancer, F-18 Superhornet ve daha nice uçak ve insansız hava araçlarıyla önümüzdeki yıllarda rakibinin olması dahi beklenmiyor.Aynı zamanda NORAD (Kuzey Amerika Uzay Savunma Komutanlığı) denilen programı da bünyesinde bulunduran Amerikan Hava Kuvvetleri, sahip olduğu yıkıcı güç ile Amerika'nın kendi içindeki bölümlerinde de ilk sırada yer alıyor.

Amerikan Kara Kuvvetleri’nin Havacılık Bölümü ;Amerikan Kara Kuvvetleri denildiğinde akla gelen ilk şey CAS’dir (Yakın Hava Desteği). Yakın hava desteği konusunda Amerikan Kara Kuvvetlerinin elindeki en güçlü aletler ise insansız hava araçlarının yanında ateş ettiğinde üzerinde bulunan her civatanın bile sarsılacağı A-10 ve AC-130 gibi ölüm makineleri gelmektedir. Çeşit çeşit AWACS (Havadan Erken İhbar ve Kontrol) uçakları ile piyadelerine de destek sağlayan bu kuvvet gücü, piyadelerin adeta gözü ve kulağıdır. Bünyelerinde de toplamda 4,409 uçak bulundurmaktadırlar. Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II ve burnunda tank bile delebilecek güce sahip GAU-8 Avenger 30mm gatling topu. Öte yandan bu silah uzun süre ateşlendiğinde uçağın gövdesinde ciddi hasarlara yol açabilecek kadar güçlüdür.Bazı söylentilere göre A-10 savaş uçağı tasarlanırken uçak, topun üzerine yapılmış.

Amerikan Deniz Kuvvetleri’nin Havacılık Bölümü : Amerikan Donanması dendiğinde akla ilk uçak gemisi gelir, hatta ve hatta donanma dendiğinde 21. Yüzyılda akıllara direk uçak gemisi gelir. Bunun sebebi de uçaklar günümüz denizciliğindeki ana vurucu güçtür.Deniz gücünün yanı sıra bünyesinde 2,464 adet uçak bulunduran Amerikan Donanması, yeni nesil hayalet F35C ve B uçaklarıyla da beraber evlerinden çok uzakta, hareket eden bir ülke gibi istediği yere saldırabilme kabiliyetindedir. Amerikan Donanmasının en güçlü üniteleri Uçak gemisi gruplarıdır ve bu gruplara saldırmanın neredeyse imkansız olmasının sebebi uçak gemisi gruplarında yer alan gemilerin yanı sıra donanmaya istihbarat sağlayan ve kilometrelerce uzaklıktan, hatta ve hatta görünmeden hedefleri imha etmelerini sağlayan ölümcül uçaklarıdır. Bu nedenle Amerika'nın Hava hatta Uzaydaki gücü dünya üzerinde bulunan herhangi bir ülke ile karşılaştırılabilecek düzeyde değildir zira kendileri çoğu ülkenin toplamından bile daha güçlüler.Dünyaca ünlü Blue Angels. Blue Angels Amerikan Donanmasının gösteri uçuş filosudur ve aşırı yakın uçmalarıyla bilinirler.McDonnell Douglas F-15 Eagle, dünyadaki en başarılı modern savaş uçağı. Bulunduğu 100'den fazla muharebede hiçbir kayıp vermemiştir bu da F-15'in öldürme oranını 104'e karşı hiçbir kayıp vermediğinden 0 yapıyor ve bu F-15'i en başarılı savaş uçağı yapıyor.

2- Rusya : 2. Dünya Savaşından beri hızlı bir şekilde gelişen Rusya, hava kuvvetleriyle iyi veya kötü o dönemlerden beri anılmaya başlamıştır. Günümüzde iste bünyesinde toplamda 4,173 adet uçak bulundurmaktadır.Rus uçakları teknolojilerinden ziyade çevik manevra kabiliyetleriyle bilinirler bir diğer adıyla mekanikleriyle. Su-33 gibi savaş uçaklarının yapabildiği Kobra Manevrası diğer adıyla Pugachev's Cobra, dünyada sadece Rus savaş uçaklarına özgü bir harekettir ve bilinen başka bir uçağın bu manevrayı yapma kabiliyeti yoktur. Dondurucu hava soğuklarında görev yapabilen Rus uçakları, Amerika tarafındaki muadilleri kadar narin değillerdir ve çalışma koşulları Rusya'nın ihtiyaçlarına göre yapılandırılmıştır. Öte yandan bu İsveç uçaklarındaki gibi her zaman muharebeye hazır olduklarını göstermiyor zira mekanik ve büyük çoğunluğu bir nebze de olsa eski olan bu uçaklar bakım anlamında ilgi bekleyen uçaklardır.Resmi olarak 2006 yılında modernizasyon işlemine giren Rus Hava Kuvvetleri, 2026 yılı itibariyle soğuk savaştan kalan filosunun yüzde yetmişini güncellemeyi planlıyor.

Rusya'nın adı günümüzde son nesil Su-57 uçağıyla gündeme gelse de yaşadıkları belli başlı sorunlar peşlerini bırakmamış gibi görünüyor. Bir diğer yandan Rusya sadece avcı veya önleme uçaklarıyla değil aynı zamanda çok tehlikeli olan bombardıman uçaklarıyla veya bombalama kabiliyeti olan avcı uçaklarıyla da bilinirler. Bunlara örnek olarak ölümcül bir süpersonik avcı ve önleme uçağı aynı zamanda nükleer bomba taşıyabilme kapasitesine sahip olan ikinci jenerasyon MiG-21 ve süpersonik uzun menzilli nükleer bomba da taşıyabilen bombardıman uçağı Tupolev Tu-22M gösterilebilir. Aynı zamanda pilotlarına üst düzey eğitimler de veren Rusya, elinde bulunan, diğer ülkelere göre daha geri kalmış olan teknolojisi nedeniyle 2. sırada yer alıyor. Ekleme yapmadan da geçmeyelim, Rus uçakları Ukrayna hava sahasında bir hayli zorlanıyorlar ve listemizde 2. sırada yer almalarına rağmen çok da iyi iş yaptıkları söylenemez.

Rusya'nın elinde bulunan Admiral Kuznetsov Uçak Gemisi. Sadece Rus uçaklarının yapabildiği Kobra Manevrası diğer adıyla da Pugachev's Cobra.

3- ÇİN :  Çin ordusu özellikle de hava kuvvetleri yaptıkları teknoloji transferleriyle geçtiğimiz yıllarda oldukça büyüdü ve gelişti. Bünyesinde 3,285 uçak bulunduran Çin, ellerinde birkaç adet stratejik nükleer bombardıman uçağı olmasının yanı sıra F-22 Raptor’u andıran J-20 hayalet avcı uçağı da akla gelen ilk uçaklardan.Çin ordusu rakiplerindeki yetenekli olan J-31, Eurofighter Typhoon, MiG-29, Su-27, Jaguar T.2 ve daha nice yetenekli ve gelişmiş uçağın dış görünüşte neredeyse ayırt edilemeyecek olan adeta ‘replika’ denilebilecek uçaklara sahip. Tabi bu uçaklar kendi teknolojilerini kullanıyorlar ve birçoğu esinlendikleri uçaklar kadar kabiliyetli değil.Kendi mühimmatlarını da geliştiren Çin, Pakistan ile ortak yapmış olduğu Jf-17 Thunder uçağı ile de gözlerden kaçmıyor. Adeta çevresinde uçaklardan toplanmış gibi yapılan bu uçak teoride mükemmel bir uçak. Bunların başlıca sebeplerinde ise bu uçağın yapılma amacı yatıyor. Jf-17 savaş uçağı çok amaçlı hafif bir savaş uçağıdır ve muharebeye hazırlıklı olmasının yanı sıra hem batı hem de doğu tarafındaki mühimmatların neredeyse hepsini atabilme yeteneğine sahiptir. Şuan için bir nebze de olsa verimsiz bir motor kullanan Jf-17 gelecekte yeni versiyonlarıyla çok daha gelişmeyi bekleyen bir uçak.Öte yandan Jf-17 savaş uçağının adı bir aralar Türkiye ile anılmıştı buna gerekçe olarak da Türkiye’nin yaşadığı F-35 transfer sorunları gösterilmişti. Türkiye'nin elinde bulunan F-16’ların neredeyse hepsinden daha gelişmiş ve yeni nesil olan bu uçak gelecek yeni versiyonlarıyla belki de bir gün Türkiye'nin radarına tekrar girebilir.Çin Hava Kuvvetleri bir bakıma Rus tank doktrini gibidir. Çok kaliteli ve az ünitedense çok ve daha harcanabilir ünitelere yatırım yapmaktadırlar bu nedenle de 3. sırada yer alıyorlar. Çin'in uçak gemisi Liaoning.

4 -İngiltere : Uçak sayısı 479 adet aktif uçak ile bir hayli az olan Kraliyet Hava Kuvvetleri, sayılarının az olmasına rağmen aldıkları çok üstün eğitim ve geliştirdikleri son teknoloji uçaklarla listemizde 3. sırada yer alıyorlar. Öte yandan toplamda 832 adet uçakları bulunmaktadır.2. Dünya Savaşının da yıldızlarından olan Kraliyet Hava Kuvvetleri, Avro Vulcan, Eurofighter Typhoon, F-35 Lightning II, JAS 39 Gripen, AV-8B ve daha bir sürü uçağa büyük katkılar sağlamış veya üretmiştir. 1945’li yıllarda 9000 adeti bulan Kraliyet Hava Kuvvetleri günümüzde NATO bünyesinde de bulunmasıyla daha az uçak ile idare ediyor. NATO bünyesindeki Hava Kuvvetlerinde ise yaklaşık olarak 3000 uçak bulunmaktadır.Yatırımlarını ihtiyacı olan ünitelere harcayan İngiltere, filosuna katacağı F35B savaş uçaklarıyla aynı zamanda personellerine verdikleri üst düzey eğitimlerle diğer ülkelere göre bir hayli az uçağı bulunsa da 4. sırada yer alıyor. Eurofighter Typhoon. Eşsiz Avro Vulcan, delta kanatlı yüksek irtifa stratejik bombardıman uçağı.

5- Fransa ; Güzel görüntülerinin yanı sıra kaliteli ve teknolojik uçaklar da yapmış olan Fransa, Eurofighter Typhoon, Dassault Rafale, Mirage 2000 ve Avrupa birliğinde bulunan daha nice uçakların yapımına yardım etmiş veya kendisi üretmiştir.2021 yılı itibariyle 917 uçağı bünyesinde barındıran Fransa, filosunda yapımına yardım ettiği veya ürettiği uçakları kullanmaktadır.İngiltere gibi kendi uçaklarını da üretmiş olan Fransa, ürettikleri veya üretimine katkı sağladıkları savunma sistemleri, radarlar, istihbarat sistemleri yanı sıra sivil havacılığa da bulundukları katkılarla Hava Kuvvetleri konusunda kabiliyetli bir ülkedir.İngiltere gibi personeline iyi eğitimler veren Fransa, NATO bünyesinde yapılan eğitimlerle de personellerini eğitmeye devam ediyor.1 adet uçak gemisi de bulunan Fransa, verdikleri eğitim, ürettikleri veya katkı sağladıkları uçak ve teknolojiler ile listemizde 5. sırada yer alıyor. Dassault Rafale M Charles de Gaulle uçak gemisine iniş yaparken. assault Rafale solo display ve normal Dassault Rafale savaş uçağı yan yana. 

6- İsveç; İsveç denildiği zaman kara tarafında olduğu gibi havada da harbe hazırlık oranı başta geliyor. Filosunda kaç uçak bulunduğu ise resmi olarak bilinmezken 200'den fazla uçağı bulunduğu düşünülüyor. İsveç Hava Kuvvetleri Saab şirketini de bünyesinde bulundurduğundan, JAS 39 Gripen, Saab 37 Viggen, Saab 340, Saab 105 ve daha nice uçakları üreterek veya üretimine az da olsa katkıda bulunarak güçlü bir hava gücünü bünyesinde barındırmaktadır. İngiltere ve Fransa gibi köklü bir havacılık tarihi olan İsveç, geçmişte ve günümüzde yaptığı uçaklar ve teknolojiler bir yana uçakları adeta çamur içinde yatsa bile harbe hazır halde beklemektedir.

İsveç uçakları gerekli koşullarda kısa karayollarından kalkma, hangar olmadan muhafaza edilebilme, az insan gücüyle ikmal yapabilme, soğuk veyahut sıcak hava koşullarında her zaman operasyona hazır halde beklemektedir. Öte yandan diğer çoğu ülkenin aksine Amerikan yapımı savaş uçaklarından filosunda bulundurmayan İsveç buna sebep olarak Amerikan savaş uçaklarının kendi belirledikleri gereklilikleri yerine getirmediğini dile getiriyor. Tamamen kendi istekleri doğrultusunda günümüz şartlarında bile kendi başına uçaklarını üretebilen İsveç uçak sayısı olarak diğer ülkeler kadar fazla olmasa da kendi ihtiyaçları ve koşulları için mükemmel uçakları üretmektedir. Bu nedenle de listemizde 6. sırada yer alıyorlar. İsveç uçakları gerekli koşullarda kısa karayollarından kalkma, hangar olmadan muhafaza edilebilme, az insan gücüyle ikmal yapabilme, soğuk veyahut sıcak hava koşullarında her zaman operasyona hazır halde beklemektedir.

Öte yandan diğer çoğu ülkenin aksine Amerikan yapımı savaş uçaklarından filosunda bulundurmayan İsveç buna sebep olarak Amerikan savaş uçaklarının kendi belirledikleri gereklilikleri yerine getirmediğini dile getiriyor.  Tamamen kendi istekleri doğrultusunda günümüz şartlarında bile kendi başına uçaklarını üretebilen İsveç uçak sayısı olarak diğer ülkeler kadar fazla olmasa da kendi ihtiyaçları ve koşulları için mükemmel uçakları üretmektedir. Bu nedenle de listemizde 6. sırada yer alıyorlar. İsveçli uçak üreticisi Saab'ın "Gripen - Her zaman savaşa hazır" videosuna buradan erişebilirsiniz. İsveç Hava Kuvvetleri'nin düzenli olarak yaptığı Uluslararası Otobandan kalkma eğitimi. İsveç Hava Kuvvetleri düzenli olarak pilotlarını, gerekli koşullarda otoyollardan kalkabilmeleri için Soldan sağa Saab 37 Viggen, çok özel Saab 35 Draken, Saab JAS 39 Gripen.

7- Japonya; Özellikle 2. Dünya savaşı dönemlerinden bu yana Kamikaze yapan Mitsubishi A6M Zero uçaklarının yanı sıra donanmalarında yaptıkları gibi akıllı çözümler ve uçaklarıyla ihtiyaçlarını karşılayacak bir Hava Kuvvetlerine sahiptir. Filosunda toplamda 1,149 uçak bulundurur. Japonya teknoloji transferleriyle batılı müttefiklerinin uçaklarını kendi ihtiyaçlarına göre yönlendirerek yeniden üretmiştir. Bunların arasında Mitsubishi F15DJ/J, Mitsubishi F-2, Mitsubishi RF-4EJ ve daha nice uçakların yanı sıra aynı zamanda filolarında bulundurdukları Amerikan, İtalyan ve İsveç hava araçlarıyla ihtiyaçlarına ve teknolojilerini geliştirmelerine yardımcı olacak bir hava gücüne sahip. Öte yandan Japonya 2020 yılında elinde bulunan helikopter taşıyıcı destroyeri, hafif bir uçak gemisine dönüştürme kararı aldı ve resmi olarak çok amaçlı operasyon destroyeri adını verdiler. JS Izumo, F35B savaş uçaklarını kaldırma kabiliyetine erişti fakat adından da anlaşılabileceği üzere bu da Amerika ve İngiltere'deki müttefiklerinin sahip oldukları gibi bir uçak gemisi değildir ve onlara göre işlevi daha farklıdır. Teknoloji transferini kullanarak kendi üretebildikleri uçakların yanı sıra savunma sanayisinde bir sürü alanda da bulunan Japonya listemizde 7. sırada yer alıyor. Japonya tarafından revize edilmiş olan Mitsubishi F-15J savaş uçağı. Japonya'nın JS Izumo sınıfı helikopter destroyeri.

8- Türkiye ; Türkiye bünyesinde bulundurduğu 1000’den fazla uçak ile listemizde 8. Sırada yer alıyor. Türkiye'nin ana vuruş gücünü oluşturan uçaklar ise F-16 filosudur.Türkiye özellikle de son yıllarda ASELSAN’ın geliştirdiği teknolojiler ile hızlı bir şekilde yükselmeye başladı. Ürettiği insansız hava araçlarıyla özellikle de günümüzde yaşanan Ukrayna işgalinde adından sıklıkla söz ettirirken Türkiye, ROKETSAN’ın ürettiği mühimmatlarla da kendi kabiliyetlerini kazanmaya başlıyor.Tarih boyunca genellikle Amerikalı uçaklar kullanan Türk Hava Kuvvetleri, ellerinde bulunan yeni veya modernize edilmiş F16’lar, hala daha aktif olarak kullandıkları modernize edilmiş Phantom F-4’ler ve kendi üretmeye başladıkları eğitim uçağı olan TAI Hürkuş gibi uçaklarla gelişmeye açık bir hava gücüne sahiptir. Personeline NATO bünyesinde ve özellikle de Amerika ile işbirliği ile tarihi boyunca iyi eğitimler sağlamış olan Türkiye, sonradan çıkartılmış olsa da girmiş olduğu F35 programıyla da kendi savaş uçağı projesiyle dışa bağımlılığını bitirmeye çalışmaktadır. Kendi ürettiği akıllı mühimmatlarının yanı sıra, kendi bünyelerinde modernize ettikleri savaş uçaklarıyla da teknolojik anlamda gelişirken kendi uçağını üretmek için ise teknoloji transferi yapmaktadır.Öte yandan iyi eğitimli personeli, savunma sanayisinde gelişen şirketlerine rağmen Türkiye ellerinde bulunan uçakların harbe hazırlık oranının diğer ülkelere nazaran az olması ve ellerinde bulundurdukları uçakların yavaş yavaş tarihinin geçmeye başlamasıyla listemizde son sırada yer alıyor. Son yıllarda ordusu gittikçe güçlenen Türkiye özellikle de Hava Kuvvetleri konusunda dünyada kesinlikle hafife alınamayacak bir ülkedir ve kendi kendine yetmeye başladığı zaman NATO bünyesindeki çoğu Hava Kuvvetinin önüne geçecektir. Ukrayna işgalinin kahramanlarından BAYRAKTAR TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı. Türkiye'nin yeni gözdesi olan BAYRAKTAR Akıncı uzun menzilli İnsansız Hava Aracı.Türkiye'nin gururu olan Turkish Stars (Türk Yıldızları), Turkish Stars bir akrobasi takımıdır ve Türk Hava Kuvvetlerini temsil ederler. Northrop F-5'in Lisanslı versiyonu olan Canadair NF-5 olan 8 uçakla uçuş yapmaktadırlar. SoloTürk özel olarak boyanmış General Dynamics yapımı F-16C Block 40 kullanır ve bu uçak aynı zamanda savaşa hazır bir uçaktır.

Kaynak : Karar gazetesi


Çiğli Güncel  

Admin
Admin
EDITOR
Profili

L?tfen yorum yap?n?z. Mail adresiniz g?r?nmeyecektir. * alanlar gereklidir.


Hen?z yorum yaz?lmam??.